onsdag 25 april 2012

Trä(d)klossar för utomhusbruk.

Här kommer ytterligare ett inlägg om pyssel för, eller snarare till, barn. Träklossar av träd och grenar som sågats till olika storlekar (vuxengöra) och slipats mjuka (vuxen- eller barngöra). Snabbt och enkelt. Vi ska nog komplettera med några riktigt breda träskivor och några extra höga för variationens skull, men igår kväll var detta vad vi hittade. För upplevelsens skull kan man behålla bark och mossa på klossarna. Kanske måla eller numrera dem? Idén fann jag i den fantastiska bloggen Förskoleburken.



måndag 23 april 2012

Cloud dough


Här kommer ett tips på en härlig variant på hemmagjord lera/deg till barnen. Den går under namnet "Cloud dough" och är hur enkel som helst. Här blev jag inspirerad. Degen består endast av mjöl och matolja, sen kan man tillsätta t ex färgat glitter, dock inte karamellfärg som är vattenbaserad. Den känns ungefär som Deltasand, den där inomhussanden som inte torkar. Vi höll på i en timme idag och gjorde kakor, slott, handavtryck och annat av den lena degen. Lika lätt som den är att finfördela till mjöl är den att krama ihop till en boll. Hur länge den håller sig kan jag inte säga något om än, men den kan ju ligga framme utan att torka. Antar att det är härsknande fett som begränsar hållbarheten. Recept: 8 dl mjöl + 1 dl matolja.


Finfördelad.

Knådad.

Sen får man inte vara så känslig för stök, jag lägger in en liten varning till alla som får panik över situationer liknande bilden nedan :-)  Själv kände jag att idag var en lämplig dag att föreslå denna lek, men ibland har man ju mindre tålamod...

söndag 22 april 2012

Ny t-shirt.

Min äldste son vill helst inte ha långärmat och så har det varit sedan i vintras. Därför blev det kortärmat av den senaste tröjan. Brrr. Själv går man runt i koftor hela tiden, men visst, våren kommer väl snart tillbaka igen. Rosa pusseltyg från Kameleont design och svarta ärmar. Jag börjar bli kompis med min nya overlock också, vi har kivat lite om bland annat trådspänning :-) Men åh, så snabbt det går att sy med den och sömmarna ser proffsiga ut (när vi är kompisar, som sagt).

Hemmasytt från topp till tå :-)

fredag 6 april 2012

Orange ska det vara!

Storebror skulle lämna över sin utdragssäng till lillebror och själv få en fullstor säng. Vi hittade min gamla åttiotalssäng i mamma och pappas ladugård och tänkte att återvinning av den blir nog kanonbra. Det var en vit järnsäng men skavd i färgen så den behövde ny lack. Vi föräldrar tänkte oss kanske en vit eller svart säng, men när vi frågade barnet var det solklart: "-Jag vill ha en orange säng!"

Så då fick det bli en orange säng, egenhändigt sprutlackad. I ett barnrum ska det ju vara starka färger och det måste inte harmonisera med resten av huset. I rummet fanns en hel del turkosa inslag, bland annat en fondvägg, och det passade rätt bra ihop. För övrigt kallar vissa i familjen nyansen för KTM-orange, vilket har att göra med en viss typ av motocrosscykel, om man nu inte förstod kopplingen.

Som överkast använder vi ett kraftigt tyg från Lagerhaus med stadsmotiv.

Stor kille fick en stor säng.

torsdag 5 april 2012

Naturlig storlek.

En smårolig sysselsättning kan vara att göra ett självporträtt i naturlig storlek. Barnet la sig på det utrullade pappret och jag ritade av konturerna. Sen målade vi kläder, ansikte, naglar och frisyr. Kan ju göras mer avancerat, men min kille som har ganska dåligt tålamod med och svagt intresse för pyssel var det här fullt tillräckligt. Sen ville han ut och cykla istället :-) .

onsdag 4 april 2012

Vårmössor.


Färgglad randig vårmössa till min minsting.
 
JNY:s svartvita stjärnor till ett syskonpar.