måndag 26 september 2011

Lapptäcksfilt i gult och grönt.


Jag var bara tvungen att sy ett lapptäcke till, det var så roligt att se det växa fram. Det blev ett täcke i gröna och gula färger med de fina elefanterna som dominerande mönster. Det tyget är också den enda nya, för övrigt köpt i Danmark, resten är från loppisar och tygbyten. Den här gången testade jag att göra ett diagonalt mönster att fånga ögat med. Täcket har baksida i limegrön fleece. Storlek 85 x 60 cm, lagom som filt i vagn eller spjälsäng. (Bilden kunde varit bättre, men jag hann inte fotografera i dagsljus idag heller...)

fredag 23 september 2011

Prickkjol i velour.

Kjolar är poppis just nu och nu när hösten är här kan det passa bra med en varmare variant i velour. Väldigt mjukt och skönt och passar bra till leggings. Min väns dotter ville ha en prickig i limegrönt och cerise tyg från Jofotex, storlek 134. Jag är faktiskt lite sugen på att sy en liknande velourkjol till mig själv också.

torsdag 22 september 2011

Direkt från verkligheten.

Jag kan här visa bilder på två plagg jag sytt och deras bärare. En ugglekjol på Alicia (tyg Stof2000) och en Åke i röd mössa med apor och lejon (tyg JNY). Tack för att jag får låna de fina bilderna!


                                                                                         Bild från Liten å Stor.

söndag 18 september 2011

Äntligen en lapptäcksfilt.

Länge har jag gått och tänkt på att jag vill sy ett litet lapptäcke. Nu har det äntligen blivit av och här är resultatet. Det är gjort för att användas som barnfilt i till exempel spjälsäng eller barnvagn. Baksidan är marinblå fleece, måtten 80 x 60 cm. Finns i shopen.

Det klurigaste var att hitta rätt tyger. Jag tycker i och för sig inte att det måste vara så väldigt matchat utan lite mer avslappnat, men någon slags harmoni och tanke kan kännas bra. Blått och rosa, lite kalla toner, blev det första projektet. Det kommer med all säkerhet bli fler, då jag har många andra fina vävda tyger som behöver få synas på något sätt.

Ursprungsidén med lapptäcke är ju att ta till vara på tygspill från annan sömnad och få ihop det till dekorativa föremål. Jag ville gärna återanvända så mycket som möjligt men det smög sig in lite nytt också. Min lapptäcksfilt är en mix av lakan och örngott från loppisar, spillbit IKEA-tyg efter annat projekt, örngott köpt på vår resa i Indien, nytt från Stoff och Stil och ett förkläde från en släkting. Sammantaget ger lapptäcken faktiskt en bild av sömmerskan!

fredag 16 september 2011

Så glad man kan bli!

Två små tygpaket som kommit med posten fick jag öppna idag efter jobbet. Tänk att man kan bli så glad av att få se och känna på tyger med fina mönster. Sen var det ju inte så tokigt heller att solen strålade och det var fredag eftermiddag. Barnen sprang runt i trädgården med sina kompisar när jag kom hem. Mamma Hanna och jag gjorde samtidigt vårt stuvbyte. Vi har klippt till bitar av lämpliga vävda lapptäckstyger vi har hemma och byter till oss den andres. För att få lite mer att matcha med. Själv har jag inte blivit klar med något lapptäcke ännu, men det är på gång. Det börjar också trilla in beställningar på kläder nu, så kvällarna framöver är räddade :-)
Verktyg från Znok, övriga från Jofotex. Den prickiga veluoren ska vara till en beställd kjol.

torsdag 8 september 2011

Snurrkjol med cerise ugglor.

Fick beställning på en snurrkjol i det danska uggletyget jag köpte på semestern. Storlek ca 134, svart mudd från Stoff och stil.


Livebild på kompisen Vilgot i djungelbyxor.

onsdag 7 september 2011

Mormors lapptäcke.

Jag har fått tillåtelse att visa min mormors senaste lapptäcke. Ett fantastiskt fint och arbetat verk i höstiga färger med många timmars arbete bakom. Det föreställer träd där solens stålar lyser igenom här och var. Och tittar man noga har hon på några ställen flikat in små hus bland rutorna. Vilket hantverk, vilket tålamod och vilken känsla!

Kan du hitta huset i täcket?

Ett mönster att vila ögonen på länge.

tisdag 6 september 2011

Värmande vetekudde.

Jag sydde en vetekudde till ett födelsedagsbarn som också väntar barn i höst. Tänkte att den kan värma under kyliga kvällar eller lindra eventuell stelhet och värk. Tyget är köpt på loppis, men det kommer från Serholt. Det är avtagbart för att kunna tvättas och vetet ligger i en igensydd innerkudde.